Buborék-köd és környéke

Buborék-köd és környéke

Buborék-köd és környéke

A képen látható az M52 nyílthalmaz, a Buborák-köd diffúz köd és környéke.

A képen látható az M52 nyílthalmaz, a Buborék-köd diffúz köd és a környéke.

A Buborék-köd (NGC7635) érdekessége, hogy a köd közepében egy a napunknál negyvenszer nagyobb tömegű szuperóriás található, amelynek csillagszele nagy erővel fújja szét a csillagok által kidobott csillagközi anyagokat, innen a buborék forma. A csillag nagy energiájú sugárzása világítja meg a körülötte lévő hidrogénből álló gázfelhőt, innen a vörös szín. A központi csillag valószínű jópár éven belül szupernova lesz.

Megtalálható még itt NGC7538 fent középtől kicsit balra, NGC7510 nyílthalmaz szintén ebben a vonalban középtől jobbra és még számos olyan objektum, aminek pontosan én sem tudom a nevét, szép lassan beazonosítom őket.

A célom nagy látómezővel az M52 és környékének lefényképezése, a kép így is vágott, a látómező ennél valamelyest nagyobb volt. A reduktornak köszönhetően az amúgy sem kicsi 60/330 távcső által nyújtott látómezőm a 0.79 reduktornak köszönhetően tovább nőtt.

A kép 6 éjszakán át készült, augusztus elején, és most szeptember 6-án fejeztem be. Helyszín Daruszentmiklós,Tarjánban a csillagásztáborban is lőttem hozzá egy estét.

Felszerelés Ts-optics apo 60/330, photoline 0.79 korrektor/reduktor, Canon 1000D átalakított, 134 x 5 perc, 10 flat, 10 dark, iso 800. Eq5,qhy5l-IIc vezető kamera, 53 mm-es mini vezető távcső.


A kép nehézsége volt számomra, hogy nagyon halvány a köd, továbbá ekkora látómezővel a csillagkicsinyítés főleg a tejútben nem egyszerű. Nyilván ez köszönhető a kicsinek számító 6 cm-es lencsének, hiszen a látómezőm nagy, ugyanakkor a felbontásom nyilván nem. Mindent összevetve bevált a távcső most is ezt mondom, egy teleobjektívvel valószínű nem tudnék ilyen képeket készíteni, legalábbis ebben az árfekvésbe tartozó teleobjektívekkel.

Képfeldolgozás photoshopban

Képfeldolgozás photoshopban

Képfeldolgozás photoshopban

Amíg nincs jó egünk, addig is az ember mit csinálhat otthon, szépítgeti a már feldolgozott képeit, esetleg újra feldolgozza ugyanazt a képet. Én is ezt tettem. Sajnos a már közzétett M52 és környéke fényképpel még mindig csak 10 óránál tartok, kellene hozzá még legalább 2-3 jó este. Egyszerűen nincs jó ég. Azonban a 10 óra felvételét már legalább 28-szor feldolgoztam, gyakorolva ezáltal a feldolgozást. Sok videót nézek feldolgozásokról, van, hogy ugyanazt a videot 3-szor néztem meg egymás után. A feldolgozást is minél többször ajánlatos elvégezni, mert pl. az utóbbi feldolgozások alkalmával az a gondolat keringett bennem, hogy az első feldolgozások mindegyike milyen "förtelmesen" sikeredett. Levonva a következtetést az első feldolgozást soha nem szabad kitenni egyből bárhova is, el kell menteni és feldolgozni újra, nem bánja meg az ember a többszöri feldolgozást. A video többszöri megnézése is jó dolog, sokszor ilyenkor rögzülnek bennem a video fontosabb mondandói. Legutóbb pl. azt tanultam meg, hiába láttam már sokszor, hogy a képfeldolgozás során vannak olyan íratlan szabályok, melyek szerint olyan feldolgozási technikákat etikus használni, amely egyszerre módosítja a kép egyes elemeit, nem pedig külön-külön "piszkálunk" bele, mert az már megbontja a kép egyensúlyát, azt az egyensúlyt, amelyet fényképezőnkkel rögzítünk. Tapasztalat, ha valami nem úgy alakul a képen, ahogy szeretnénk, hogy az általában azért van mert nem lőttünk eleget az adott objektumra. Sok-sok kép, ez a feldolgozás egyik legjobb eszköze. Sokkal kevesebb munkával, sokkal szebb dolgok jönnek ki, ha jó égen jó sok képet lövünk. Várom a következő derült, holdmentes eget, mert mostanában szinte mindenütt csodákat látok, legutóbb Tarjánban a csillagász táborban!:-)

Pleiadok

Pleiadok

Pleiadok

Feltűnik az égen hajnalban kelet felől a Pleiadok, és az egyik fotózásom végén, nem bírtam ki, hogy készítsek néhány képet. 7 x 5 percre volt időm, már így is világosodott, szóval ez semmi, 35 perc expo az egyenlő a nullával, mégis olyan szép objektum, biztosan célpontom, lesz az ősszel vagy télen egy órákat át ölelő exposorozatban, addig azért ezen is látszik valami. 

M52 és környéke folytatása...

M52 és környéke folytatása...

M52 és környéke folytatása...

10 óra expó után itt tartok...119 x 5 perc, azt gondolom jól látszik az előző bejegyzésemben 3 óra összexpó után közzétett kép, és e kép közötti különbség, de még lőnöm kell hozzá, ez már látszik...

M52 és környéke folyamatban...

M52 és környéke folyamatban...

M52 és környéke folyamatban...

Tegnap bár még mindig meleg volt, elkezdtem az M52 és környékének fotózását. Álló ventilátort tettem a fényképezőgépemhez, mivel egyenlőre dslr hűtőm nincsen, és így az APT adatai alapján a fényképezőm érzékelője 29 fokról 27, majd később 26 fokra hűlt le, így értékelhető képeket tudtam készíteni. Egyenlőre 3 óra anyaga van meg, ezért ez nem a végleges kép, de azért már itt is szépen látszik az M52 mellett a Buborék köd és a vörös ködök ebben a nagy látómezőben. A több képtől ezeknek a ködöknek a finomodását várom, a részleteket szebben ki tudom majd emelni. Ez bár feldolgozott így nyers képnek tekinthető a kevés expo miatt. Ha az ég engedi ma is folytatom, 15-20 óra összexpot tervezek erre a látomezőre, a vörös ködök nehezen jönnek, nehezebben, mint pl. a Sadr régió vagy az Észak-Amerika köd és a Pelikán-köd.

Tesztelés vezetés nélkül

Tesztelés vezetés nélkül

Tesztelés vezetés nélkül

Kipróbáltam tegnap este az új kis apomat, hogy vezetés nélkül csupán óragéppel egy viszonylag pontos pólusra állás esetén hogyan szuperál. Bár az ég elfogadható volt, sajnos meleg volt, amit az én Canon 1000D-m nem nagyon tolerál. Ettől függetlenül az Antares és a Sas ködre irányítottam és fényképeztem 2, illetve 3 perces záridővel. Az eredmény kitűnő lett, már bánom nem teszteltem 4, illetve 5 percen is, mert 2 és 3 percen is tökéletes, mintha vezetett képeket készítettem volna. A meleg és zaj miatt nem is gondoltam magasabb záridőre, így is 2 percen tudtam iso 800-on dolgozni normálisan. Nyilván az Antares alacsonyan van nálunk, de mindig is izgatott a téma, a Sas köd, meg solymász lévén egyértelmű, hogy vonzó számomra. A Sas köd esetén az járt a fejembe, hogy nem is értem, eddig miért nem készítettem vezetett képeket erről a csodálatos objektumról. A képek teszt jellegűek, alig egy óránál több összexpozíciós idővel, azaz nem kiállítási darab, azért majd felteszem, tesztképként feldolgozás után. A nyers képek ígéretesnek tűnnek.

Észak-Amerika köd, Pelikán köd, Deneb

Észak-Amerika köd, Pelikán köd, Deneb

Észak-Amerika köd, Pelikán köd, Deneb

Kipróbáltam az új kis távcsövemet, Ts-optics 60/330 ed apo-t. Első célpontom két éjjelen át az a címben szereplő kompozíció lett, kihasználva a nagy átfogását a kis távcsőnek. Igazából teszteltem, ahhoz képest lett ilyen a fénykép, hiszen az élesség állítása is sokkal precízebb munkát igényel, most teszteltem a gyári adatokhoz képest beszerzett reduktort/korrektort is, amellyel az átfogásom még nagyobb, hiszen 260mm fókuszt kapok a reduktor miatt. A mechanikámhoz nincs ellensúly ilyen kis távcsőre, így egy jó fél kilós kalapácsot kellett gyorskötözővel rögzítenem az ellensúlytartó rúdra úgy, hogy az jóval alá érjen, így kaptam meg az egyensúlyt. Összességében jól vizsgázott, vezetéssel, vezetés nélkül is teszteltem, természetesen ez a kész kép vezetéssel készült.

Készült: 2015. július 10-11-én. Ts-optics 60/330 ed apo, 0.79 photoline reduktor/korrektor, eq5 kétmotoros, vezetés: 53mm vezetőtávcső, qhy5l-IIc vezetőkamera, Canon 1000D átalakítva, iso 800, 50 x 5 perc, 16 dark, 19 flat. Feldolgozás nebulosity és ps.

 

Bővült a távcsőparkom...

Bővült a távcsőparkom...

Bővült a távcsőparkom...

Újabb távcsövet vettem.Na nem,mintha bajom lenne a 100/500 apommal,csupan régóta szeretnek nagy latómezővel,egyedi átfogással fotózni,es úgy gondoltam,hogy ez a kis Ts-optics 60/330 ed apo egy 0.79reduktor/korrektorral tökeletesen alkalmas erre,hiszen így 260mm fokuszt és 4.3 fényerős tavcsőre tettem szert.Tesztelése tart,ígeretesnek tűnik.Ha lesz kép felteszem.

 

Észak-Amerika köd Nebulosityvel feldolgozva

Észak-Amerika köd Nebulosityvel feldolgozva

Észak-Amerika köd Nebulosityvel feldolgozva

A felhős időben nincs mit tenni újra feldolgoztam egy régebbi fényképem, az Észak-Amerika ködömet. Igaz csak 21 x 5 perces képanyag, mert itt még nem az lebegett a szemem előtt, hogy kevesebb képem, de az jó sok expóval készüljön. Ugyanakkor akkor még nem volt meg a Nebulosity programom, így most a meglévő képeimet Nebulosityvel és a mostani Ps tudásommal átdolgoztam. Nyilván ez sem tökéletes, de legalábbis magamnak ez a feldolgozás jobban tetszik, mint az Irises feldolgozás.

A Tejút

A Tejút

A Tejút

Gondolom sokan voltatok már úgy, ahogy én jártam 2015. június 20-án éjjel. Meghallgattak imáim, és derült egem maradt egész éjjel, holott északnyugaton és nyugaton több kolléga is jelezte, hogy sajnos átléptek a határon az Ausztria felől érkező felhők. Szépen felállítottam a felszerelésem, polúsra álltam és vártam, hogy a képeimen a hisztogramon a kék végre visszahúzódjon, azaz eljöjjön az asztrológiai értelembe vett sötétség, és lehessen fotózni. A vezetés beállítása, illetve ezt megelőzően az élesre állás már megtörtént, a kompozíciót beállítottam előző napon készült képekhez megfelelően, így vártam, vártam, közben néztem milyen szép a Hold és a Vénusz, Jupiter közelsége, milyen szépen látszik a Cassiopeia, kezd egyre magasabbra jönni. Végre 23 óra felé elkezdhettem készíteni a fényképeket, ilyenkor megvárok mindig 4-5 fényképet, egyrészt csodálattal várom őket, másrészt ilyenkor kicsit szemmel, binokulárral észlelek. A Tejút már gyönyörűen látszott. Minden rendben volt, elég hűvös volt, így bementem kicsit megnéztem az Európa Játékok összefoglalóját. Sűrűn ki szoktam menni ellenőrizni a folyamatot, hacsak nem ülök kint egész éjjel, és mikor kimentem nagy megdöbbenésemre felhőnek látszó tárgy takarta az ég jó nagy részét, ráadásul épp azt a részt, amit fényképeztem. Most két éjjel óta már a West Veil Nebulát, azaz a Nyugati Fátyol Ködöt fotózom. Annyit beszéltünk a felhőkről fényképezés megkezdését megelőzően kollégákkal, hogy már felhőt láttam mindenhol, amelyet tetőzött, hogy a Tejút olyan szépen látszott, hogy felhőnek néztem!:-)Valami csodálatos volt ez a szombat éjjel, szabad szemmel lehetett látni az Észak-Amerika ködöt, a Sadr körüli emissziós ködöt, hihetetlen volt. Felhőnek nyoma sem volt hála istennek, így tovább fényképezhettem és egy remek közel 3 órás sorozatot sikerült fényképeznem Fátyol ködről.